Ellie Van Vreckem
afbeelding

Ellie Van Vreckem studeerde als psychologe af in 1972 aan de Katholieke Universiteit Leuven en startte onmiddellijk haar loopbaan in het UZ Leuven Campus Kortenberg. Ze was daar 35 jaar werkzaam als groeps- en individuele psychotherapeute.

Ze volgde van 1973 tot 1976 een opleiding voor groepspsychotherapie en psychodrama aan de Interactie- Academie te Hove. Via talrijke vervolgopleidingen, workshops, studiedagen en congressen specialiseerde ze zich in een brede waaier van psychologische problematieken: depressie, angst, stemmingsschommelingen, psychosomatiek.

Vanaf 1982 specialiseerde ze zich in de behandeling van eetstoornispatiënten en werkte ze in het UZ Leuven Campus Kortenberg als groeps-, gezins- en individuele psychotherapeute op de gespecialiseerde afdeling voor eetstoornispatiënten.

Van 1991 tot 1994 volgde ze een opleiding voor hypnotherapie bij de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging (VHYP). Hypnose en eveneens het als patiënt zelf aanleren van zelfhypnose, blijkt een zeer waardevolle en aanvullende techniek te zijn voor probleemhantering en –oplossing.

Ze startte haar praktijk thuis rond 1990 om tegemoet te komen aan de steeds groeiende hulpvraag van mensen binnen een rustig en veilig privé kader, waarbij de samenwerking met huisartsen en andere hulpverleners eveneens heel belangrijk is. In haar praktijk richt ze zich tot een bredere doelgroep van volwassenen en adolescenten met psychologische en psychosomatische problemen( zie algemeen).

Zij biedt ambulante individuele-, relatie- en gezinstherapie.

Enkele publicaties:

Van Vreckem, E. & Verhaest, S. (1984). Het specifieke van de psychoanalytische psychotherapie bij borderline patiënten. Tijdschrift voor Psychotherapie, 6, pp.359-370.

Van Vreckem, E. & Van den Broucke, S. (1986). Seks door dik en dun: seksualiteitsbeleving bij vrouwen met eet- en gewichtsstoornissen. In Handboek voor seksuele hulpverlening (pp.1-14).

Van Vreckem, E. & Vandereyken, W. (1988). Begeleidingsgroepen voor ouders van patiënten met Anorexia Nervosa of Boulimie. In Psychotherapie met Adolescenten (pp.466-482), Van Loghum Slaterus.

Van Vreckem, E. & Vandereyken, W. (1989). De Sibling-relatie in de therapeutische praktijk: ervaringen in de behandeling van eetstoornispatiënten. Tijdschrift voor Psychotherapie, 1, pp. 11-18.

Van Vreckem, E. & Vandereyken, W. (1989). Therapeutic significance in the sibling relationship. Its reciprocal nature contrasts sharply with child-adult interactions, and provides a useful clinical key. Bash Magazine, 8, 7 july 1989, 183.

Van Vreckem, E. & Vandereycken, W. (1991). A sexual education for women with eating disorders. In European Council on Eating Disorders, pp. 35-40, London.

Van Vreckem, E. & Pierloot, R. (1992). Psychiatrische achtergronden van vermagering. Bijblijven, 8, nr.2.

Vandereyken, W. & Van Vreckem, E. (1993). The role of siblings in the treatment of eating disorders. National Anorexic Aid Society Newsletter, Vol. XVI, 2.

Van Vreckem E. & Vandereycken, W. (1994). Dépendence et nourriture. In D. Bailly & J.L. Venisse, Dépendance et conduites de dépendance, Masson.

Van Vreckem, E. & Vandereycken, W. (1995). Seks lang zo gek nog niet; Symposium over seksualiteit en relaties in de psychiatrie, 25 november 1994, Rutgers Stichting Zuid, Eindhoven.

Vandereyken, W. & Van Vreckem, E. (2002). Brothers and sisters: how they can help you recover. Eating Disorders Today, 1, 1.

Privé-praktijk

Vinkenlaan 43
B-3078 Everberg
Tel./Fax. 02-759 87 67
e-mail: devachtvanvreckem@skynet.be